donderdag 22 januari 2009

Kip ik heb je


Vriend Steve die ook in Sigogne woont, kwamen we gisteren tegen in de supermarkt en hij vertelde mij dat hij sinds zondag 'trotse' eigenaar was van een kip en een haan. Een kennis van hem had, zo denken we, per ongeluk 2 hanen met 10 kippen gekocht en hij werd kierewiet van de herrie van die 2 kukelekuen. Dus 'dropte' hij een haan en een kip die verknocht was aan het mannetje deze bij Steve...leuk hè zonder voer of verdere instructies :-(
Enfin, Steve heeft zich helemaal lens gegoogled om meer te weten te komen over die beesten. Hij had nog een blikje mais in de kast, dus die heeft hij hen maar gegeven en dat heeft ie geweten, enorme poep hopen....maar ze vonden het lekker.
Gisterenmiddag zijn we bij Harold & Hilda (5 maanden oud) op verlate kraamvisite geweest. Steve was druk in de weer om zelf een huisje te bouwen waar ze 's avonds in de schuur veilig en wel konden vertoeven. Na wat moeite, gingen ze naar binnen en kon de schuurdeur dicht. Wij zelf zijn ook maar bij Steve blijven eten; lekker racletten...altijd gezellig.

4 opmerkingen:

Karine zei

Een typisch franse plattelands situatie, gevolg van de "franse???" plattelands mentaliteit en de "buitenlander op het Franse platteland". (Wat een zin !!!!!)
Deze Fransman heeft niet zo'n binding met de boerderijdieren als de buitenlander, voor hem zorgt het dier op één of andere manier voor een productie, voldoet die niet: rien à faire, weggeven of om het hoekje laten gaan.
De buitenlander heeft of legt zichzelf wel een band op met deze dieren die min of meer ook als huisdieren worden beschouwd (niet te letterlijk nemen in dit geval).
Met een zieke kip naar de veearts gaan voor medicatie, dan zie je je franse buurman wel even de wenkbrauwen optrekken. Hij laat die gewoon het hoekje omgaan en koopt wel een nieuwe, veel goedkoper. Bij deze uitleg zie je dan weer de wenkbrauwen van de Belg, Nederlander, Brit of wie dan ook de hoogte in gaan. Effe wennen hé.
Toch een mooi hok voor het kippenduo van Steve en hopen dat er binnenkort eitjes te rapen vallen.

Franca zei

Eh Karine, laat de gulle gever nou een Engelsman zijn !!!

Steve had gisteren al 2 eieren in het totaal gekregen; 1 lag vlak achter een deur dus dat werd direct al een spiegelei op de vloer...:-)

Jan zei

@Karine (zonder Harco)
Dat laatste tussen haakjes, voor de insiders van het Bas & Belle blog.
Bij de Fransen die zich niet tot de landbouwers/boeren rekenen zijn er toch ook wel een groot deel die een "hart" voor dieren hebben.
Ik denk dat de Franse landbouwers en die uit B, NL, GB niet veel verschillen in mentaliteit. Idem bij de niet landbouwers uit dezelfde landen...
Jan, (met Belle,Hera, Heros)

Karine zei

@Franca, oeps, dus een Engelman met al een goede portie franse boerenmentaliteit (of zoals Jan aangeeft universele boerenmentaliteit. :-))

@Jan, dan zitten we eerder met een stads- tov boerendenkwijze. :-) Of wat blijft hangen van het stadsleven (en dat kan heel ruim opgevangen worden hier in Belgenland)wanneer je op het platteland zit.......

Misschien heb ik deze rare gedachtekronkel omdat de boer naast wie we jaren gewoond hebben geen ECHTE boer was ;-)