donderdag 19 maart 2009

Staking

Landelijke stakingsdag in Frankrijk

Naar verwachting meer dan een miljoen betogers gaan donderdag in Frankrijk protesteren tegen de manier waarop president Nicolas Sarkozy met de crisis omgaat. Het trein- bus- en luchtverkeer wordt ontregeld. Ook gaan scholen en regeringsgebouwen dicht.

In totaal zijn circa tweehonderd demonstraties gepland, verspreid over het hele land. Volgens opiniepeilingen steunt 75 van de bevolking de protesten, waarin mensen hun woede uiten over de gestegen werkloosheid en de hogere kosten voor levensonderhoud.

Vakbonden eisen onder meer dat Sarkozy het minimumloon opschroeft, rijken zwaarder belast, en plannen schrapt om banen in de publieke sector te verminderen.

Op de eerste stakingsdag op 29 januari, gingen 2,5 miljoen mensen de straat op. Sarkozy zegde daarna 2,6 miljard euro extra hulp toe aan kwetsbare huishoudens. Woensdag zei de president echter dat hij de zorgen van de bevolking begreep, maar dat hij niet opnieuw in de buidel zou tasten.

Ook Fleur is vandaag een dagje 'vrij'; Wel is er opvang geregeld op school zodat niet de wel werkenden gedupeerd worden. Ook de kantine is open en ze aten vandaag net zo lekker, maar ja om nu Fleur alleen voor de lunch te laten gaan, gaat natuurlijk te ver.

Geen opmerkingen: