zaterdag 20 juni 2009

Dineren in Frankrijk wordt goedkoper!

Uit eten in Frankrijk wordt goedkoper

AMSTERDAM - Goed nieuws voor Nederlandse vakantiegangers in Frankrijk: vanaf 1 juli wordt uit eten gaan goedkoper, ook langs de autosnelwegen. Het Huis van Afgevaardigden van het Franse parlement heeft besloten het btw-tarief voor de horeca te verlagen van 19,6 naar 5,5 procent.

Als tegenprestatie beloven de Franse uitbaters hun prijzen te verlagen en arbeidsplaatsen te scheppen. De btw-maatregel gaat de schatkist naar schatting ruim 2,3 miljard euro kosten.

Parijs kon de btw voor de horeca pas verminderen nadat de Europese Unie (EU) eerder dit jaar toestemming had verleend. De EU hanteert als regel dat het normale btw-tarief slechts in uitzonderingsgevallen lager dan 15 procent mag zijn om concurrentievervalsing tussen de lidstaten te voorkomen. (ANP)

5 opmerkingen:

Jan zei

Franca, w hebben nog tien dagen om het te geloven die prijsvermindering en dan gaan we eens controleren en merken dat ze netjes 14,1 % in eigen zak gestoken hebben ! In België moeten ze eerst beloven van niet meer in het zwart te werken in de Horeca.
Ja zeg, ik zie het al gebeuren Jef heeft gezegd dat 'm jaren in 't zwart gewerkt heeft maar nu gaat 'm het nooit meer doen...
Lullemannen die politiekers !

ineke zei

Jan heeft helemaal gelijk: geloof er maar niets van!!! Dat prijsverschil gaat gewoon in de zakken van horeca. En als horeca-mens heb ik daar best wel begrip voor: het is moeilijk om je kop boven water te houden en alle beetje helpen dan natuurlijk!
En als de EU dat heeft besloten, waarom dan alleen voor Frankrijk? En waarom dan niet meteen voor heel Europa? Dus toch concurrentievervalsingf, want "de" vakantie naar Fr wordt dus minder duur dus aantrekkelijker dan bv bij ons!
Rare jongens daar in Brussel....

Natascha zei

Hier waren de gastronomen in Europa al bang voor, dat er met dit soort drogredenen geworven zouden worden. Bij deze maatregel gaat het NIET om prijsverlagingen, maar voor gastronomen om simpelweg het hoofd boven water te kunnen houden. De horeca is een van de branches die als 1 van de allerhardste getroffen is door de crisis.

En Ineke, als hotelier zou je moeten weten dat jullie in Oostenrijk al jaren laag BTW-tarief hebben. Wij moeten hier in Duitsland het dubbele afdragen aan de fiscus, 19% tegenover 10% voor jullie, zowel op kamers als op eten. Gek he dat de mensen die paar kilometer nog even doorrijden naar Oostenrijk? Voor een tabel met de BTW-tarieven in Europa verwijs ik naar http://www.prosiebenprozent.de/argumente/mwst.-europa/index.html Hier staat de nieuwste franse maatregel nog niet in verwerkt.

En nu krijgt de EU de schuld van de anti-EU houding van de lidstaten. Hebben de kiezers niet massaal anti-Europa gestemd? Nou dan... dan krijg je dit....dan blijft de berekening van het BTW-tarief bij de individuele staten.

René van Gellekom zei

Er is wel wat meer nodig dan een btw verlaging om weer meer bezoekers te trekken in de horeca. De goeie natuurlijk daargelaten, want de service en het 'uit' gehalte is erg laag europees in de horeca. Te lang heeft men blindgevaren op routine en daarbij het belangrijkste ingrediënt voor een gezonde branche over het hoofd gezien, de klant.

Pepijn zei

@René: die klacht hoor ik vaker, en inderdaad is overal in Europa de servicekwaliteit vaak bedroevend, maar uiteindelijk is de grote massa van de consumenten nu eenmaal erg gevoelig voor de prijs: je krijgt dus voornamelijk horecabazen die alles doen om een biertje 10 cent goedkoper aan te bieden, ook als dat korte-termijndenken op personeelsgebied inhoudt. Zo jong en onervaren, dus zo goedkoop, als maar enigszins mogelijk..... en weer ontslaan voor ze te duur worden, omdat de markt dat wil!
De consument spreekt wat dat betreft met zijn koopgedrag helaas een andere taal dan met zijn mond.
Laat dat goedkope biertje dus staan en bezoek vooral dat bedrijf met de goede service wat vaker; en let daarbij niet te zeer op de prijs. Dan wordt servicekwaliteit beloond en krijgen de "goeden" onder ons ook weer een kans.