dinsdag 9 december 2008

Lapland

In februari 2000 zijn Darren en ik voor het eerst op vakantie naar Lapland geweest. Ik weet nog zo goed dat het februari was omdat we daar onze 1ste Valentijnsdag vierden. Nou ja vierden, ik had voor mijzelf besloten om nou eens niet het voortouw te nemen, dus ik had niets gedaan. Darren daarentegen had een gouden armband en uiteraard een kaartje gekocht. 's Avonds zijn we toen in het enige restaurant dat het dorp Levi kende gaan eten.....; rendierenvlees dus! Enfin, we kijken nog steeds met weemoed terug op deze vakantie en die van het jaar daarop toen we weer daar heen gingen.
Wij kunnen iedereen aanraden om daar naar toe te gaan. We hebben er geskied, gelanglauft, een tocht gemaakt op een sneeuwscooter, een rendieren farm bezocht...daar haalden we de lokale krant want toen waren toeristen daar nog niet zo in trek, een sledetocht gemaakt voortgetrokken door huskeys. Onderweg in een tipi (soort wigwam) heerlijke worst geroosterd. Hotel Sirkantahti waar we verbleven, lag gunstig ten opzichte van het ski-gebied en langlauf loïpe, had een privé sauna op de kamer, moderne bar, gezellig restaurant.
De immense dikke sneeuw die we daar hebben gezien, hebben we nergens anders nog gezien. Kortom een aanrader!
Wij zijn gevlogen met SAS (Scandinavian Airlines) een van de betere maatschappijen naar Helsinki en vandaar uit een binnenlandse vlucht naar Kittila, op 10 minuten rij-afstand van levi.
Je bent een dag kwijt met reizen dat wel, maar het is zo veelzijdig en zeker voor de niet ski-fanaten blijft er meer dan genoeg te doen.
Alhoewel we temperaturen van -19 hebben gehad, blijven wij Levi een warm hart toedragen.
Dit weblog geeft een leuk beeld.
http://www.kittilajournal.com

Het jaar daarop zijn we weer geweest en hebben eerst nog een dag of 3 Helsinki aangedaan voordat we verder vlogen, maar wat was het er koud en winderig. Niet leuk meer en we hebben meer in kerken gezeten en in restaurantjes om warm te worden dan echt wat gezien. We waren blij toen we weer na 1,5 uur vliegen (Finland is groot!) in Levi aan kwamen. Met als klap op de vuurpijl de aanschouwing van het Noorderlicht.
Als Fleur wat ouder is, gaan we beslist terug.

1 opmerking:

Jan zei

Franca,
Finland en Lapland in het bijzonder is inderdaad prachtig, als ik het hier zo lees krijg ook ik alweer heimwee naar het hoge noorden het ondertussen ook alweer meer adn tien jaar geleden dat ik er was. Het was toen wel hoogzomer en het stikte er toen van de muggen
Jan