donderdag 8 mei 2008

Moederdag

Kan iemand mij vertellen waarom Moederdag gevierd wordt op diverse data? In Engeland, waar ze normaliter vaak achter 'Europa' (ik blijft het vreemd vinden waarom ze altijd over Europa praten alsof ze van een ander continent komen; nou ja ze willen er niet bijhoren volgens mij, maar da's 'n ander chapiter), zijn zij de 1ste in maart met moederdag. Nu hoorde ik dat het a.s. zondag in Nederland is en de 18de mei in Frankrijk. Zo wordt de verwarring steeds groter, lang leve 1 Europa! Je kunt je natuurlijk ook afvragen of je Moederdag moet handhaven....???
Om niet mijn moeder helemaal te vergeten, dat bloemetje houdt ze uiteraard nog tegoed eind juni als we even naar NL komen, zagen Fleur en ik gisteren een speciale kaart (nee geen moederdag kaart want die waren nog niet verkrijgbaar hier!) in de vorm van een schilderijtje van karton natuurlijk met daarop wat aardige kreten. Dus die hebben we gauw gekocht en in een restaurantje geschreven. Op de kaart kon je ook op een soort van rozet drukken; natuurlijk kon ik die verleiding niet weerstaan en vervolgens schalde het Franse Volkslied uit de kaart. Nog een keer drukken hielp niet, dus maar een beetje onder m'n handtas frommelen om zo min mogelijk geluid te veroorzaken. Toch enigszins genant en amusant tegelijk. De mensen om ons heen, keken wel erg nadrukkelijk naar ons. Enfin toen de Marseillaise afgelopen was, vroeg ik aan Fleur zal ik het nog eens doen? Nou die wist niet hoe snel ze haar hoofd neen moest schudden, want mama was nu toch wel errug stom. Ik had dat toch moeten zien dat er op dat rozetje geluid uit kwam...ehm ehm...ja dus.

6 opmerkingen:

Gerda zei

Hallo Franca,
Leuk jullie weblog.Zo kan ik af en toe zien hoe het met jullie is.Antwoord op je vraag.Moederdag is afkomstig uit Amerika.Ene Anna Jarvis bewonderde haar moeder heel erg en zij overleed op de 2e zon-dag in mei 1906. Een jaar later werd er op verzoek van Anna moeder-dag gevierd en sind 1914 is het door president Wilson uitgeroepen
tot nat.feestdag en ooit over-gewaaid naar Nederland. Groetjes Gerda Kooij

Anoniem zei

Hier in Duitsland is het ook al zo vreemd. Hier werd vaderdag dit jaar op Hemelvaartsdag gevierd. Normaal gezien is dat na of in de buurt van de tweede zondag in mei, maar nu was het er dit jaar vóór. In NL is vaderdag de derde zondag van juni. Ik snap 'm niet meer. Vorig jaar was moederdag ook niet de tweede zondag in mei, maar weer een andere dag. Dit jaar valt het dus samen met Pinksteren. Wie snapt 'm nog?
Nou ja, die ellende is net zo erg als Valentijnsdag. Eigenlijk vindt iedereen het commerciele onzin, maar als er niet aan gedaan wordt, is de boot aan.....

René van Gellekom zei

In mijn geval hoef ik mij daar niet meer zo druk over te maken, want geen moeder meer. Zoonlief daar en tegen wel en dus gingen we van de week in Vlissingen op zoek naar een passend cadeau.

Vandaag moet zijn moeder werken en dus riep de 13 jarige "Zullen we anders gezellig als je thuiskomt Moederdag vieren?". Dan kan hij nog wat blijven liggen. Ach we laten het maar zo, want zo belangrijk is het allemaal niet.

Porter Family/Au Bellefleur zei

Leuk Gerda, dat je op m'n blog schrijft! Maar het blijft 'n feit dat ik het nog steeds vreemd vind waarom Moederdag op diverse data wordt gevierd.

Ja Natascha, komende zondag is hier in het dorp de jaarlijkse Moederdag markt....; maar het blijft idd een commercieel iets.....

Porter Family/Au Bellefleur zei

Oh...en overigens had Oma het ook niet door dat ze op het 'rozetje' kon drukken...Dat moest ik haar nog even door de telefoon vertellen toen ze belde om te bedanken! Dus in concreto lieve Fleur, 'moeders zijn errug dom'

Porter Family/Au Bellefleur zei

@René, ach wat spijt me dat te lezen, zeker als ik sommige stukjes van je lees op JS etc....Ja, mijn vader is volgende maand alweer 10 jaar geleden overleden (op z'n verjaardag en misschien ook wel op vaderdag want dat is altijd rond 20 juni). Gelukkig maar dat jouw Bob en mijn Fleur nog ieder op z'n/haar eigen wijze aan Moederdag kunnen denken.