maandag 10 mei 2010

Mont Ventoux en 'kom op tegen kanker' deel 2

Om Jan-Willem wat beter te leren kennen, heb ik hem geïnterviewd in het hierboven gepubliceerde blog. Hierbij wat wetenswaardigheden over deze Mont Ventoux.


De Mont Ventoux ligt in het departement Vaucluse in het zuiden van Frankrijk.

Deze top in het Massief des Barronies in de Provençaalse 'voor'-alpen is de enige van deze hoogte (bijna 2000 m) in de streek de Provence en ze wordt daarom ook wel de Reus van de Provence genoemd. De naam 'Mont Ventoux' is afgeleid van het Occitaanse woord ven dat berg betekent. Doordat het veel en hard waait op de top van de berg door de mistral, wordt de naam vaak verkeerd uitgelegd als windberg. Windsnelheden tot 300 km/uur zijn geregistreerd. Een andere verklaring van de naam dateert uit de 1e of 2e eeuw na Christus. De Gallische naam laat zich reconstrueren als 'Ven-top(s)', hetgeen 'sneeuw-top' betekent. In de 10e eeuw verschijnen de namen Mons Ventosus en Mons Ventorius. De top van de Mont Ventoux ligt op 1912 meter hoogte. Het hoogteverschil met de voet van de berg bedraagt 1614 m. Op de top van de berg bevindt zich een weerstation met een grote zendmast. De berg is bekend doordat de beklimming ervan herhaaldelijk is opgenomen in enkele gerenommeerde wielrenwedstrijden, zoals de 'Ronde van Frankrijk', vanwege de moeilijkheidsgraad en het kale 'maanlandschap'.


Hieronder de hoofdrolspelers: de wielrenner en de berg.


1 opmerking:

fotolog Albert y Mara zei

10 september a.s. zitten we al weer hoog en breed in Andalucia te genieten van de geneugten des levens. Dus ...... wij doen niet mee.
T.a.v. je vorige log: Wat zijn dat leuke foto's van je dochter Fleur. Echt genieten!
Salu2
A&M