dinsdag 11 mei 2010

Mont Ventoux en 'kom op tegen kanker' (deel 1)

Vorige week ontving ik een e-mailtje van mijn lieve nicht uit Breda, ze geeft vaak een reactie op mijn blog als MJ, of ik een blog zou willen schrijven over de beklimming per fiets van de Mont Ventoux ten gunste van het kankerfonds, waar haar zoon -mijn achterneef Jan-Willem- zich voor inzet. In deel 2 volgen wat wetenswaardigheden; overschat deze berg niet!

Om Jan-Willem Groeneveld wat beter te leren kennen, heb ik hem een aantal essentiële vragen voorgelegd. Schroom vooral ook niet om hem nog meer vragen te stellen via een reactie op dit blog.

Vrijdag 10 september 2010 ‘Ven2 4 Cancer’

Interview met mijn achterneef Jan-Willem Groeneveld (21)

1. Wie is Jan-Willem in 5 woorden?

Een ambitieuze student en roeier.

2. Wat doe je in het dagelijks leven?

In het dagelijks leven studeer ik Economie aan de Erasmus universiteit in Rotterdam. Met een beetje geluk studeer ik volgend jaar af. Dan ben ik 22, nog redelijk jong, misschien dat ik na mijn studie nog iets anders ga oppakken, die plannen moet ik nog uitwerken.

Daarnaast ben ik veel tijd kwijt met mijn sport, roeien. Ik roei op een hoog niveau in Nederland.

3. Wat is je beweegreden om de Mont Ventoux te beklimmen op je racefiets en niet 1x maar 4x?

Uit de verhalen die ik heb gehoord heb ik begrepen dat iedereen de Mont Ventoux op kan fietsen. Hoewel niemand het als makkelijk zal ervaren zou in principe iedereen die echt wilt, en zich er goed op voorbereid, boven moeten kunnen komen.

Om me een beetje te onderscheiden wil ik de uitdaging zo groot mogelijk maken. Gezien er op het affiche van ‘Ven2 4 Cancer’ stond ‘4 keer de Mont Ventoux beklimmen’ ga ik 4 keer de Mont Ventoux beklimmen.

4. Je moet wel heel sportief zijn aangelegd om dit te doen. Welke sporten beoefen je ?

Al zeg ik het zelf, ik ben redelijk sportief aangelegd. Ik kan erg genieten van sporten en bewegen. De sporten die ik beoefen zijn roeien en wielrennen. Roeien doe ik in competitie verband, wielrennen is eigenlijk meer ondersteunend voor het roeien.

Al met al train ik – voor het roeien – ongeveer 10 keer in de week. Dit varieert van krachttrainen tot roeien tot wielrennen.

5. Hoe train je voor zoiets groots, want Nederland is nou niet dicht bezaaid met heuvels, laat
staan met bergen ?

Op dit moment train ik voornamelijk voor het roeien. Daardoor heb ik in principe een goed uitgangspunt qua conditie. Ik moet inderdaad nog wel leren met bergen om te gaan. In de zomer ben ik van plan in België, in de Ardennen, of in Limburg wat heuvels te oefenen.

Waarschijnlijk klinkt het heel onverstandig maar ik vind het ook wel spannend om iets te ondernemen waarvan ik alleen een beeld heb, maar nog niet precies wat ik tegen ga komen.

6. Ga je met vrienden samen dit avontuur aan?
In principe ga ik dit avontuur in mijn eentje aan. Mijn vader, Cees, gaat mij begeleiden. Hij gaat met me mee naar Frankrijk en zal me onderweg helpen met eten en mijn materiaal.

7. Is er een speciaal dieet dat je moet volgen of wil volgen om in optima forma voor de dag te
komen op 10 september?

Omdat ik roei ben sowieso erg bezig met mijn dieet. Ik roei in een bepaalde gewichtklasse en daarom ben ik constant bezig eten, en vooral ‘goed’ eten. Voor aanloop naar de beklimmingen van de Mont Ventoux heb ik wel plannen met mijn voeding. Het is bijvoorbeeld handig om zo weinig mogelijk te wegen tijdens de beklimmingen. Door geen vezels te eten verlies ik de laatste dagen 2 kilogram, een significant verschil en een roeiers-trucje, maar daardoor hoef ik geen energie in te leveren!

Natuurlijk wil je een redelijk grote voorraad aan energie hebben. Daarvoor zal ik de dagen voor de beklimmingen veel pasta eten, gelukkig vind ik dat lekker!

Ik reken erop dat 1 beklimming 2200 kcal gaat kosten. Dit probeer ik aan te vullen in de beklimmingen. Hiervoor zal ik eigenlijk zo veel mogelijk eten tijdens de beklimmingen.

Voedingspreparaten die ik veel tot me zal nemen zullen vooral mineralen bevatten, omdat ik die veel zal uitzweten en ook vitamines. Beide worden vaak over het hoofd gezien maar zijn essentieel voor een fit lichaam.

8. Hoeveel deelnemers/sters doen er mee en zijn dit enkel Nederlanders en Belgen?

(‘Kom op tegen kanker’ is een Belgisch fonds dat zich inzet voor kankerbestrijding en het
organiseren van activiteiten voor kankerpatiënten).

Er zijn in totaal 350 plaatsen voor mensen die de Mont Ventoux willen beklimmen op 10-09-2010. Op dit moment zijn er al 175 mensen ingeschreven. In principe zijn vooral Nederlanders en Belgen ingeschreven. Echter, ook vanuit Frankrijk en Luxemburg is er aandacht voor Ven2 4 Cancer.

9. Gaat ieder op eigen gelegenheid naar Frankrijk of wordt dat door de organisatie geregeld en
hoe zit het met de overnachtingen?

De organisatie is bezig met het regelen van een fietsentransport en een plaats voor gezamenlijke overnachting. Op dit moment is nog niet alles geregeld, daarom ga ik (en Cees) ervan uit dat we gewoon op eigen gelegenheid gaan. Op die manier kan ik er ook voor kiezen om bijvoorbeeld 3 dagen van te voren alvast een klein beetje te proeven van de berg.

Het liefste slaap ik de nachten in aanloop naar de beklimming ook in een Bed and Breakfast of een appartement in plaats van in een tent. Op die manier pak je net wat meer rust.

10. Wat kunnen mensen doen om jou te steunen?

Het gaat er niet per se om dat mensen mij steunen, het gaat er echter des te meer om dat mensen het fonds ‘Kom op tegen kanker’ steunen. Geld dat ik ophaal met dit project gaat namelijk naar dat goede doel.

Als mensen mij willen helpen om dit fonds te steunen, dan kunnen ze een financiële bijdrage direct overmaken naar:

Rekening: 430-0284441-28

Vlaamse Liga tegen Kanker, Brussel

o.v.v. code 110-203-183/Jan-Willem Groeneveld

IBAN: BE37 4300 2844 4128

BIC: KREDBEBB

(kies 'kosten delen (SHA)' voor een kosteloze transactie binnen de EU)

Kijk ook op http://ven24cancer.wordpress.com/

Als u mij steunt, en daarmee dus ‘Kom op tegen kanker’, zou u me dan een e-mailtje willen sturen (janwillem.groeneveld@gmail.com)? Dan kan ik u op de hoogte houden van mijn vorderingen, tevens weet ik dan welk bedrag ik bij elkaar heb weten te rijden. Alvast heel erg bedankt!

Jan-Willem, hartelijk dank dat je mijn vragen wilde beantwoorden en ik wens je heel veel succes toe en als je nieuws hebt, laat het ons dan weten via dit blog!

Hartstikke bedankt voor het interview, alle aandacht die naar dit project gaat is geweldig! Ik houd je op de hoogte.
5 opmerkingen:

Jan Faes zei

Ik wens Jan-Willem alle geluk van de wereld met zijn onderneming, velen Belgen deden hem dat voor die "killer-berg" waar Tom Simpson zich in de tour van 1967 heeft leeg gereden met de dood tot gevolg !Eén zinnetje verontrust me:
"waarvan ik alleen een beeld heb, maar nog niet precies wat ik tegen ga komen."Het is 1624 meter hoogte verschil in 21 of 22 km afhankelijk van Malaucene of Bedoin. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5 % en wat het extra zwaar maakt... zonder 1 meter vlak in de beklimming. Wij zijn 12 jaar aan de voet van de Ventoux, in Crestet op verlof geweest, maar ik ben er nooit met de fiets aan willen beginnen. Good Luck Jan-Willem !

Jan-Willem zei

Jan Feas, heel erg bedankt!
Tsja, ik ga in het diepe duiken denk ik en ik zal mijzelf zeker tegen gaan komen. Ik denk dat het belangrijk is dat ik fysiek goed in orde ben, dat mijn voeding en vochtbalans in orde zijn en dat ik optimistisch ben over het avontuur. Ik zal het niet proberen te onderschatten!!

Anita zei

Dat is een hele onderneming. Manlief staat hier te watertanden. De Mont Ventoux beklimmen is ook zijn grote droom. We blijven hem via Franca volgen. En wat dat goede doel betreft: Wij weten zelf HOE belangrijk dat is !!! SUCCES

Anoniem zei

Goed initiatief Jan-Willem!!!

Namens mijn moeder (en ook van ons uiteraard) wensen wij je veel succes.

Mijn moeder had 2 dikke tranen over haar wangen toen ze hoorde wat je wil gaan doen.
Uitleg daarover vind ik niet gepast op dit blog, je kunt Franca daarover vragen.


Succes,
Ellie,René,Yvette, Tim en Ineke

Jan-Willem zei

Heel erg bedankt voor de succes wensen. Inmiddels vorder ik gestaag met het binnenhalen van een mooi bedrag.

Met het mooie (fiets)weer in Nederland krijg ik er alleen maar meer zin in!