maandag 16 juli 2007

Dorpsfeest in Sigogne

Zondag 15 juli vond 'La fête des Battages avec locomobile à Vapeur' plaats. Zo ga maar eens even uitpuzzelen wat dat is!
Het feest van het dorsen op ouderwetse wijze.
's Morgens rond een uur of half 11 kwam er een optocht van oude tractoren door onze laan. De mensen hadden zich in ouderwetse kledij gestoken en hadden het duidelijk naar hun zin. Fleur en ik zijn daarna naar het grote veld gelopen alwaar alle aktiviteiten plaats zouden vinden. Darren moest nog wat afschilderen. Op ouderwetse manier werd er brood gebakken en verkocht door dames in kostuum. De mis was in de open lucht, de predikant met witte baseball cap (want hij was haarloos en het was loeiheet) en met veel bombarie werd het graan binnengehaald en voor het altaar neer gezet. Tegenover de mis stond de tapkast en die werd om 11:00 uur al druk bezocht.
Nadat wij ons aan het lekkere warme brood tegoed hadden gedaan, zijn we gedrietjes weer terug gegaan. Inmiddels was het nog drukker en naast de bekende brocante attracties (eendjes vissen e.d.), vonden er demonstraties plaats hoe er gedorst en geoogst werd in 'the old days'. Zowel met knol als tractor. En over knollen gesproken, Fleur heeft voor het eerst een ritje op een pony gemaakt. Ze vond het zelfs zo leuk dat ze later weer wilde, maar bij gebrek aan belangstelling (ze stonden ook erg achteraf opgesteld) waren de ponies al weer op stal in de manege. Volgende keer beter! Naast het feit dat dit soort simpele feesten à la 'het kleine huis op de prairie' best gezellig zijn, is het ook goed om als buitenlander je gezicht te laten zien en kennis te maken met nieuwe mensen en bij te praten met oude bekenden. We hebben weer heel wat mensen ontmoet en zeker voor Darren was het leuk de mensen eens in het echt te zien dan alleen uit mijn verhalen te horen. Uiteraard was de burgervader er, de buren, waarvan er een echtpaar ook in het feestcommité zat, de eigenaars van de wijngaard tegenover ons, de toekomstige leuke maîtresse van Fleur met haar echtgenoot en nog wat mensen van school.
Wij komen volgend jaar weer kijken!

Geen opmerkingen: