Feestelijk gedekte tafel |
Oudejaarsavond
vierden wij bij onze beste Franse vrienden. We werden om 19:30 uur verwacht en
de tafel was feestelijk gedekt voor ons zessen. Aanvankelijk zouden we met 9
man zijn, maar hun vrienden hebben vrij laat afgezegd en al het eten was al
besteld c.q. voorbereid, dus dat was flink balen vooral omdat de reden nou niet
eentje was om helemaal niet te komen.
Pain Surprise |
Foie Gras en Zalm |
Traditiegetrouw nemen wij Christmas Crackers mee voor iedereen en niet veel later zit iedereen met z’n papieren kroontje de hele avond een beetje voor gek.
Ervaring leerde ons dat mijn vriendin ook voor iedereen aan tafel een cadeautje heeft en Darren heeft deze keer wat mooie, leuke en lekkere dingen in Harrod’s gekocht (ook voor die 3 andere mensen). Ik had het feestelijk ingepakt en bij de borden gelegd; ik ken mijn vriendin en wist zeker dat ze naambordjes voor ‘n ieder had gemaakt dus de chocolade paar schoenen met stiletto’s kwamen bij onze Fleur terecht en niet bij hun 13 jarige zoon. Het servies had ze deze keer van haar ouders geleend, mooi wit porcelein met een zilveren randje omdat ze anders teveel kleuren kreeg op tafel en nu was dit beperkt tot rood/wit/zilver. De lichten in de kerstboom werden aangestoken. Nu moeten jullie weten dat niet veel Fransen kerstverlichting in hun boom hebben, maar zij hadden 5 pakjes met ledverlichting in diverse kleuren dit jaar. Je begrijpt er moesten nog wel wat andere lampjes aan om elkaar te kunnen zien.
We begonnen met champagne als aperitief met daarbij kleine met diverse smeerbare kazen gevulde hamrolletjes, kleine hartige croissants, er waren 3 verschillende smaken maar ik trof steeds de geitenkaas met honing en een pain surprise dat bestaat uit diverse soorten luxe beleg.
Daarna serveerden onze vrienden zowel foie gras met ontbijtkoek (is hier traditioneel) en bruin stokbrood met 3 soorten chutney’s, een carpaccio van gerookte zalm vers van de kweker gehaald en enorme bollen brood(jes) en een bijpassende zoete witte wijn.
Toen kwam er een schaal met ree in een saus, heerlijk mals en geschonken door jagers die in hun wijngaarden mogen jagen. Met een heerlijke rode wijn. Ook een jaarlijkse traditie.
Vervolgens kregen we een filet van biefstuk heel kort gebakken met zoete (oranje) aardappelpuree en paarse aardappelpuree.
Buche |
Om het diner af te ronden hadden we 2 verschillende soorten bûches, 3 verschillende soorten chocola en/of chocola met peer met champagne.
Inmiddels was er op tv het bekende, in onze ogen derde rangs, cabaret gepresenteerd door de eeuwig jong uit willen ziende Patrick Sébastien. Oops volgens wiki is hij geboren op 14 november (sorry Fleur) 1953...dus niet eens zo oud.
Wie nog
wilde, kon koffie/thee met cognac krijgen en tonnetje rond verlieten wij de oudejaarsavond tegen de klok van 2.
Het was een gezellige avond. En nee we wisten
niet hoeveel gangen we kregen, want er lag 1 couvert, voor alle gangen behalve
de boomstam, en ook dat is typisch Frans.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten