zondag 1 januari 2017

Van Oud naar NieuwFeestelijk gedekte tafel

Oudejaarsavond vierden wij bij onze beste Franse vrienden. We werden om 19:30 uur verwacht en de tafel was feestelijk gedekt voor ons zessen. Aanvankelijk zouden we met 9 man zijn, maar hun vrienden hebben vrij laat afgezegd en al het eten was al besteld c.q. voorbereid, dus dat was flink balen vooral omdat de reden nou niet eentje was om helemaal niet te komen.

 Pain Surprise
Foie Gras en Zalm


Traditiegetrouw nemen wij Christmas Crackers mee voor iedereen en niet veel later zit iedereen met z’n papieren kroontje de hele avond een beetje voor gek.
Ervaring leerde ons dat mijn vriendin ook voor iedereen aan tafel een cadeautje heeft en Darren heeft deze keer wat mooie, leuke en lekkere dingen in Harrod’s gekocht (ook voor die 3 andere mensen). Ik had het feestelijk ingepakt en bij de borden gelegd; ik ken mijn vriendin en wist zeker dat ze naambordjes voor ‘n ieder had gemaakt dus de chocolade paar schoenen met stiletto’s kwamen bij onze Fleur terecht en niet bij hun 13 jarige zoon.  Het servies had ze deze keer van haar ouders geleend, mooi wit porcelein met een zilveren randje omdat ze anders teveel kleuren kreeg op tafel en nu was dit beperkt tot rood/wit/zilver.  De lichten in de kerstboom werden aangestoken. Nu moeten jullie weten dat niet veel Fransen kerstverlichting in hun boom hebben, maar zij hadden 5 pakjes met ledverlichting in diverse kleuren dit jaar. Je begrijpt er moesten nog wel wat andere lampjes aan om elkaar te kunnen zien.
We begonnen met champagne als aperitief met daarbij kleine met diverse smeerbare kazen gevulde hamrolletjes, kleine hartige croissants, er waren 3 verschillende smaken maar ik trof steeds de geitenkaas met honing en een pain surprise dat bestaat uit diverse soorten luxe beleg.

Daarna serveerden onze vrienden zowel foie gras met ontbijtkoek (is hier traditioneel) en bruin stokbrood met 3 soorten chutney’s, een carpaccio van gerookte zalm vers van de kweker gehaald en enorme bollen brood(jes) en een bijpassende zoete witte wijn.
Toen kwam er een schaal met ree in een saus, heerlijk mals en geschonken door jagers die in hun wijngaarden mogen jagen. Met een heerlijke rode wijn. Ook een jaarlijkse traditie.
Vervolgens kregen we een filet van biefstuk heel kort gebakken met zoete (oranje) aardappelpuree en paarse aardappelpuree.

Buche
Inmiddels was het kwart voor 12 geworden en heb ik gevraagd of de tv aankon in verband met het zien van de klok en wie weet nog wat feestelijke muziek. Dat gebeurde ook. Vanuit Parijs was er een uitzending met fragmenten van artiesten en het aftellen met de klok ging niet vlekkeloos. Enfin, aangezien wij net diverse soorten kaas geserveerd hadden gekregen en weer een andere rode wijn, zijn wij 2017 dus niet met champagne begonnen.
Om het diner af te ronden hadden we 2 verschillende soorten bûches, 3 verschillende soorten chocola en/of chocola met peer met champagne.
Inmiddels was er op tv het bekende, in onze ogen derde rangs, cabaret gepresenteerd door de eeuwig jong uit willen ziende Patrick Sébastien. Oops volgens wiki is hij geboren op 14 november (sorry Fleur) 1953...dus niet eens zo oud.
Wie nog wilde, kon koffie/thee met cognac krijgen en tonnetje rond verlieten wij  de oudejaarsavond tegen de klok van 2.

Het was een gezellige avond. En nee we wisten niet hoeveel gangen we kregen, want er lag 1 couvert, voor alle gangen behalve de boomstam, en ook dat is typisch Frans.

Geen opmerkingen: