zondag 24 juni 2012

Op naar Frankrijk

Nederlanders die deze zomer over de Franse wegen zullen rijden, moeten rekening houden met nieuwe wetgeving ter verhoging van de verkeersveiligheid (verplichting alcohol blaastester en verbod flitspaalsignalering).
Verplichting alcoholblaastester
Elke automobilist in Frankrijk is verplicht om vanaf eind semester 2012 een alcohol blaastester (ethylotest) in de auto te hebben. Deze nieuwe regelgeving wordt in principe vanaf 1 juli 2012 ingevoerd. Tot eind oktober zullen automobilisten die niet aan deze regelgeving voldoen een waarschuwing krijgen, maar vanaf 1 november 2012 kan men hiervoor een boete krijgen van € 11.
Verbod flitspaalsignalering
GPS-waarschuwingssystemen van flitspalen zijn sinds 4 januari in Frankrijk verboden. Op het bezit, gebruik en vervoer van deze systemen staat een boete die kan oplopen tot € 1.500.
Fabrikanten van GPS-systemen hebben in augustus samen met de overheid een protocol opgesteld die bepaalt dat waarschuwingssystemen niet meer de exacte plaats van flitspalen mogen aangeven, maar alleen mogen waarschuwen voor “gevaarlijke” zones. In deze zones kan een flitspaal zijn geïnstalleerd. De merken Coyote, Inforad, Avertinoo of Navirad hebben al maatregelen getroffen. Het updaten van deze systemen kan automatisch gebeuren via een internetverbinding. Ditzelfde geldt voor GPS-systemen die de plaats van flitspalen aangeven zoals Garmin en TomTom. Als de update nog niet is uitgevoerd dan moet de functie “flitspaalwaarschuwing” worden uitgezet. Geïntegreerde GPS-systemen zouden in een garage moeten worden bijgewerkt. De radarwaarschuwingsapplicaties op smartphones is weliswaar verboden, maar moeilijk op te sporen.

2 opmerkingen:

René van Gellekom zei

Hij is uitgezet, dus we kunnen. Tot donderdag Franca.

Albert y Mara zei

We gaan dus gelukkig nooit met de auto door Frankrijk als we naar Spanje gaan. Hoog en droog in de plane geniet onze voorkeur. We hebben je log wel doorgespeeld aan onze zoon die met vrouw en onze kleinzoon in de nacht van vrijdag op zaterdag naar Frankrijk is vertrokken.
Au revoir
Mara et Albert