Hieronder enkele citaten en ik ben erg benieuwd hoe jij daarover denkt. Zit er een kern van waarheid in of is het geklets in de ruimte?
De naam Jan: was zeer populair, kelderde naar laagste regionen en is nu weer in opkomst.
Het is een visitekaartje voor het leven en bepaalt voor een deel je identiteit. Daarom kunnen mensen ook heel knorrig reageren als je hun naam verkeerd spelt of uitspreekt.
Diederik woont in dure straat in Wassenaar.
Bloothooft bekeek met collega's alle 500.000 voornamen die de laatste 25 jaar aan kinderen zijn gegeven, om zo het naamgeven voor het eerst in Nederland in kaart te brengen. Hij koppelde de namen aan gegevens als postcode, opleidingsniveau, inkomen en lifestyle van de ouders. En ja hoor, iemand die zijn kind Diederik noemt woont bijna altijd in een dure straat in pak em beet Wassenaar. Opleiding en inkomen blijken doorslaggevend voor het geven van een naam.
'We zijn door het onderzoek tot een indeling in groepen gekomen. Elke combinatie van opleidingsniveau en lifestyle heeft zijn eigen namenvoorkeuren. Er is een groep elitenamen, die met name in de Randstad, het duingebied, de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi voorkomen. Ouders met een goede opleiding en hoog inkomen geven hun kinderen namen als Fleur en Iris, of Maurits, Friso en Lancelot.
Kimberley en Kevin'Lager opgeleiden hebben een sterke voorkeur voor Amerikaanse, Engelse en Spaanse namen. Denk aan Wesley, Ricardo, Kevin, Samantha of Kimberley. Waarbij de spelling van die namen flink kan afwijken van de gangbare. Waarom dat zo is weten we niet. Misschien om extra identiteit aan je kind te geven?'
'Dan heb je nog de hogere en midden-inkomens die hun kinderen traditionele namen geven als Dirk of Franciskus en de middeninkomens die trendy namen geven als Zoë, Lola, en Milan. Ook Scandinavische namen als Finn en Sven zijn populair in deze klasse, en namen uit het Oude Testament als David.'
Lynn, Sem, en TomOver welke namen expats hun kinderen geven, durft Bloothooft ook wel een uitspraak te doen: 'Ervan uitgaande dat expats over het algemeen hoger opgeleide mensen zijn die een beetje internationaal voor de dag willen komen, denk ik dat ze hun kinderen namen geven als Lynn, of Sem, of Tom. De trend is trouwens nog steeds dat korte, krachtige namen heel populair zijn. Eén lettergreep voor de jongens over het algemeen, en twee voor de meisjes. Denk aan Maartje of Floortje. Hele hockeyclubs zitten er vol mee.
Wendy van Dijk
Gerrit Bloothooft heeft zelf twee kinderen. Zijn oudste heet Anne. 'Dat was voordat Herman van Veen die naam beroemd maakte. Overigens is het een misverstand om te denken dat ouders hun kinderen vernoemen naar bekende publieke figuren, of naar bekende liedjes. Het heeft wel een klein beetje effect. Neem de naam Sem. Binnen 10 jaar is die naam enorm populair geworden. Toen Wendy van Dijk in 2003 een Sem kreeg, waren er twee jaar lang een paar honderd extra Semmen.
Verkeerd uitgesproken
'In die top 20 is de naam Jayden een flinke stijger voor jongens. Waar dat vandaan komt? We hebben geen idee. Waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat je met een Britse naam altijd goed zit. Het blijft lastig, want een naam is vaak ook een afspiegeling van je eigen taal en cultuur.
7 opmerkingen:
Herkenbaar! Toen Mauro geboren werd, werden er inderdaad heel veel kinderen Jayden/Jaiden genoemd.
Een oud-collega van mij noemde haar zoon Dijé. Ze vond de naam Didier mooi, maar wist blijkbaar niet hoe je dat schrijft...(of kan je het op beide manier schrijven?0
Gr. Marlies
Yvette is van "Allo Allo" maar ook omdat het Frans is. De bedoeling was het uit te spreken als Ywet, maar blijkbaar gaat dat er bij veel mensen niet in.... dus altijd Yvett met die E erachter, jammer.
Tim heet eigenlijk Timothy Yannick,
tweede naam is van de zoon van een Franse kennis.
Uit te spreken als Jaanik, maar ook weer veel mensen van, het is toch Janniek, GRRRRR
En toevallig Marlies, is Didier de vader van Yannick!!!
Leuk stukje Franca, ik had al van het boekje gehoord en ben van plan het te kopen. Ben benieuwd of Elziena er in voor komt..;-)
Liefs,
Ellie en de rest
Is Jan nu pas terug in opmars in NL ? In België is hij eigenlijk nooit "uit de running" geweest. Ik had er elk jaar wel eentje in de klas en zo groot zijn die praktijkklassen nu echt niet.
Ik ben alvast best tevreden met de keuze die mijn ouders destijds gemaakt hebben, ik hoef niets te verbasteren of in te korten.
JAN
René een echte Franse naam gegeven door een Amsterdamse moeder die toen nog nooit in Frankrijk was geweest. Mijn jongste zus en ik zijn de enige met een Franse naam.
Onze ouder broers en zussen hebben gewone Nederlandse namen als Ton, Piet, Lenie en Ineke.
Wat mij vaak opvalt is dat mensen verkortingen als echte namen gebruiken zoals Rob van Robert of voor meisje Sam van Samantha.
Als het om namen gaat rommelen we vaak maar wat aan. Wij deden dat ook met onze zoon die nu Bob heet dat ook van Robert afkomstig is.
Er hoort een hele leuke site bij, http://www.meertens.knaw.nl/nvb/ ,waar je kunt checken hoe vaak jouw naam in NL voorkomt en of je een "modenaam" hebt. Ook is er een kaart van Nederland, waar je kunt zien of je voornaam regionaal sterk is. Veel ouders denken dat hun kind een unieke naam heeft. Wat blijkt? Het jaar dat ik geboren werd, was er een hoos aan Natascha's, en het jaar dat mijn grootouders mijn moeder Marianne noemde was een absoluut hoogtepunt. Dat laatste is wel te voorspellen, want het was 1946 en iedereen wilde zijn vrijheidskind de naam van een vrijheidssymbool geven. Pepijn zijn ouders waren heel uniek. In zijn geboortejaar waren er nog nauwelijks Pepijnen.
Is Fleur toevallig van omstreeks het jaar 2000? Toen regende het Fleurs.
Het verhaal van Bloothooft klopt overigens wel redelijk. Mijn lagers school was in een boeren-plattelandsdorp waar iedereen nog Piet of Klaas heette. Erik was al exotisch. Op mijn zeer elitaire kak-middelbare school hadden velen een dubbele dure naam zoals Diederik-Jan of Marie-Louise. En in het volksbuurtje in Amsterdam Noord waar wij woonden voor onze verhuizing hadden alle kinderen van die foute engelse namen die het liefst zo slecht mogelijk vernederlandst uitgesproken werden zoals Samantha of Jeffrey. En op mijn werk bij Martinair had het middle-management allemaal kinderen met modenamen zoals Sem, Tom, Milan.
Op 1 hand te tellen waren de Franca's / Francesca's in mijn geboortejaar!
Fleur is geboren in 2002 en inderdaad een populaire naam.
Over afkortingen van namen gesproken. We hebben daar rekening meegehouden, want Darren vindt het afkorten van namen, zoals Robert-Bob, William-Bill-Wills, Richard-Rick...etc. helemaal niet leuk.
Zolang 'n ieder maar blij is met z'n naam...dat is het belangrijkste.
Wel erg leuk jouw uitleg welke ouders hun dochter de naam Fleur geven en de rest van je info Onze zoons heten Raymond en Lawrence. Denk maar even aan het orkest Raymond LeFevre en het orkest Syd Lawrence en ....... we vonden het allebei mooie namen.
O.T. De fotoreportage van Mara's verjaardag staat er op, met een paar leuke foto's van mijn 89 jarige moeder. Ook zij heeft die dag genoten, maar de jarige het meest.
Ik ga je groeten.
Au revoir
Salu2
Albert
Een reactie posten