donderdag 13 oktober 2011

Frelon Asiatique + update + update 1

Nou zullen jullie denken wat is dat nou weer. Even uitleg, dit betreft een wespensoort die jaren geleden door een Aziatisch vrachtschip helaas is meegenomen naar Frankrijk. Gisterenmiddag wees een kennis, die op het terrein naast ons werkt, mij erop en hoog in de kersenboom van de buurman zat een enorm nest.
Dat grote ei zit dus vol hele gemene en gevaarlijke wespen die als je 3x wordt gestoken, het loodje legt. Dus onmiddellijke aktie was op z'n plaats. De kennis zou de mairie inlichten die het zou moeten verwijderen. Ik heb zelf gisterenmiddag de kinderen en konijnen binnen gehouden, alle ramen dicht. Ons pakken ze niet ! Gisterenmiddag heb ik een mailtje gestuurd naar de Mairie (alleen in de ochtend open) en kreeg als antwoord dat de buurman dit moest regelen met de brandweer of een gespecialiseerd bedrijf. De kosten zouden rond 165€ liggen en dat zou de buurman dan ook moeten betalen. Nu ligt het feit er dat er aan de buurman nogal wat steekjes los zijn en hij totaal geen geld heeft, geisoleerd leeft en contact-arm is. De enige die nog invloed op hem heeft is de burgemeester. Uiteraard heb ik dat de nieuwe secretaresse ook medegedeeld. Nu wil het feit dat een klasgenoot van Fleur een vader heeft die zowel brandweerman is als in de oudercommissie van school zit. Dus heb ik hem ook gebeld en hij zou contact opnemen met zijn overste (zo heet dat toch in brandweer thermen?) om ook te bezien of het gratis kan. Via een ander kanaal heb ik nog gebeld met een van de rechterhanden van de burgemeester en die zeer begaan is met het hele school gebeuren en hij zou vandaag direct praten met de burgemeester. Ook de brandweerman heeft gisterenavond nog gebeld met de 'rechterhand'...dus fingers crossed. Vanmorgen heb ik de (nieuwe) directrice ook op de hoogte gesteld want het nest is ook vlak bij school. Ik vond haar nogal lakoniek en ze redeneerde dat er nog geen incident is geweest. Ja hallo gaan we toch zeker niet op wachten??? Ik heb haar de ernst van de situatie uitgelegd en hoop dat het tot haar door dringt maar ik heb ijdele hoop. Het wachten is op verdere berichtgeving via de brandweer of burgemeester.
Wordt vervolgd.

Update:


Uiteraard moet je zelf wederom een aantal mensen bellen om ze achter de vodden aan te zitten, maar het gaat lukken! De burgemeester heeft de buurman bezocht en er wordt aktie ondernomen dat de brandweer de klus gaat klaren. Dit heb ik vanavond van zijn 'rechterhand' begrepen toen ik hem zelf maar weer belde. Ik heb ook gevraagd of hij of iemand mij op de hoogte wil houden omdat het zo vervelend is om iedereen af te bellen en nooit eens resultaat te vernemen. Dat zou hij morgenochtend doen...tegelijkertijd vroeg hij of ik de zijkant van de tuin wat hoge takken weg wilde halen en ik heb geantwoord dat ik dat doe als de andere klus is geklaard. Want in Nederland zeggen we 'de ene hand wast de andere'. Gelukkig heeft hij gevoel voor humor. Een volgende update zie ik nog wel komen overigens!

Update 1:

Uiteraard werd ik niet terug gebeld deze ochtend, dus tussen de middag maar weer zelf aktie ondernomen. Nou eigenlijk een beetje hetzelfde verhaal als gisteren met dien verstande dat de betreffende pompier naar mij toe zou komen (na een telefonade laat dat duidelijk zijn).  En inderdaad kwam de man in kwestie die ik ook al eerder had benaderd. Afgesproken werd dat begin avond het nest zou worden ingespoten met een bepaald produkt, daarna het 'ei' in een zak werd gestopt en vervolgens verbrandt. En nogmaals al onze ramen/deuren/dieren potdicht tot de volgende ochtend.  Gelukkig had ik nog de tegenwoordigheid van geest om mijn buren te informeren temeer omdat 1 van de katten graag in onze tuin is. En voor het moment de brandweer de klus ging klaren, werd er aan mijn deur gebeld om nog zeker te zijn dat ik alles had gesloten en dat ik ook de buren had geinformeerd werd nog meer in dankbaarheid opgenomen.

Ongeveer 45 minuten later, zag ik de brandweerauto weer weggaan. De missie is over en geslaagd neem ik aan. Darren en Fleur kwamen allebei rond half 10 vanavond aan (had ik ook wel eerder gecheckt of dat ok was, anders had ik andere maatregelen moeten nemen).
Morgen weer een gezond/normaal leven hoop ik en kunnen onze lieve konijntjes, die natuurlijk niet snappen waarom ze al bijna 3 dagen binnen zitten, ook weer naar buiten .
Natuurlijk heb ik een bedank emailtje gestuurd aan de 'mairie' en wil morgen nog iets brengen aan de betreffende pompier.

8 opmerkingen:

Zazoe zei

Tjonge, daar ben je dan mooi klaar mee! Doodeng hoor... Ik hoop maar dat er heel snel actie kan worden ondernomen Franca, want het lijkt me toch niet dat er eerst een "incident" moet gebeuren, voordat hier wat mee gedaan wordt. Ik ga voor je duimen hoor!

Lieve groet, Nina

Au Bellefleur zei

Daarom zit ik er ook als bok op de haverkist op!

Dank je Nina!x

Geert zei

Franca, dat van dat 3x steken is niet correct. Da's enkel als je zeer allergisch bent tegen het toxine in wespen/bijengif.

Aziatische hoornaars zijn een probleem, maar het gevaar voor de bevolking wordt (vooral in Frankrijk) ernstig overdreven. Ze zijn een pak minder agressief dan pakweg een gewone wesp of een europese hoornaar. Ze zien er alleen vrij indrukwekkend uit (wat ook de bedoeling is)

Maar, zoals je aangeeft, probeert in veel gevallen het lokaal bestuur er een hoop geld aan te verdienen, net omdat de mensen er zoveel angst voor hebben en ze de nesten zo snel mogelijk weg willen.

Een groter probleem is dat ze bijen aanvallen, waardoor hele bijenkasten in een mum van tijd uitgeroeid worden.

De enige manier om ze te bestrijden is niet, zoals nu wordt geprobeerd, ze handmatig uitroeien (tenzij ze op een plaats hangen waar ze een grote last kunnen zijn zoals in jouw geval in de buurt van een school), maar ze onderzoeken. Er is niet veel geweten over hun ecologie, voortplanting, levenscyclus, en voordat je dat weet is het nutteloos te proberen ze met harde hand te verwijderen uit het leefmilieu. Kennis is het enige wapen dat werkt :)

Marrylies zei

Franca is een dappere dodo en gaat overal op af maar als het om 'kleine beestjes' gaat.... Ik kan me nog goed de half dode en 3 potige (1 was er af gerukt of ontbrak in elk geval) pad herinneren die op de drempel van de voordeur lag... Gillen die twee!! Maar hiermee bagataliseer ik niet de wespen dreiging hoor! Ik hoop voor jullie dat het heel koud is in Sigogne maar als ik zo naar de météo kijk...:(

Au Bellefleur zei

Nina, jouw duimen heeft geholpen.
Geert, bedankt voor je uitvoerige informatie
Marrylies, hahaha ja ik weet het ook nog en die dappere dodo blijft!

Judith zei

Jakkie Franca, nu maar hopen dat het allemaal gauw achter de rug is.......xxx

ineke zei

en??? al vorderingen???

fotolog albertymara zei

Gewoon een spannend verhaal met een 'happy end'. Wat wil je nog meer Franca. Super dat je zo alert gereageerd hebt.